Opis
Digitalni vinski refraktometar HI96813 pretvara indeks loma uzorka u koncentraciju saharoze u jedinicama težinskih postotaka, % Brix (također se naziva °Brix). Korištena konverzija temelji se na ICUMSA Methods Book (Međunarodna komisija za jedinstvene metode analize šećera). Budući da je većina šećera u soku od grožđa fruktoza i glukoza, a ne saharoza, očitavanje se ponekad naziva “Prividni Brix”.
HI 96813 omogućuje korisniku da prilagodi instrument svojim specifičnim potrebama na temelju svog iskustva budući da nijedan fiksni faktor konverzije nije univerzalno primjenjiv. Prva pretvorba temelji se na % Brix vrijednosti i prilagodljivom faktoru pretvorbe između 0,50 i 0,70 (0,55 je uobičajena vrijednost).
Potencijalni alkohol (%V/V) = (0,50 do 0,70) x % Brix
Jedan nedostatak gornje jednadžbe je taj što ne uzima u obzir nefermentabilne šećere i ekstrakt. Dostupna je i druga jednadžba koja uzima u obzir ove čimbenike i može dati točniju procjenu sadržaja alkohola u gotovom vinu. Ova konverzija se na mjeraču naziva “C1” i koristi sljedeću jednadžbu:
Potencijalni alkohol (%V/V) = 0,059 x [(2,66 x °Oe) – 30] (C1)
* 1°Oe je otprilike jednako 0,2% Brixa
HI96813 je jednostavan za korištenje alat za vinare za mjerenje šećera i potencijalnog alkohola u grožđu ili moštu, na terenu ili u laboratoriju.
- Dizajniran za analizu vinskog šećera i potencijalnog alkohola
- Algoritmi temperaturne kompenzacije temeljeni na otopini saharoze
- Raspon od 0 do 50 % Brixa s točnošću od ± 0,2 % Brixa
- Raspon potencijalnog alkohola 0-25 % s točnošću od ± 0,2 % potencijalnog alkohola
Izrada standardne % Brix (saharoze) otopine
Da biste napravili Brix rješenje, slijedite postupak u nastavku:
- Stavite posudu (kao što je staklena bočica ili boca s kapaljkom koja ima poklopac) na analitičku vagu.
- Tarirajte ravnotežu.
- Izvažite X grama saharoze visoke čistoće (CAS #: 57-50-1) izravno u čašu.
- U čašu dodajte destiliranu ili deioniziranu vodu tako da ukupna težina otopine bude 100 g.
- Napomena: Otopine iznad 65% možda će trebati snažno promiješati ili protresti i zagrijati u vodenoj kupelji do otprilike 40°C (104°F).
- Uklonite otopinu kada se saharoza otopi i ostavite da se ohladi prije upotrebe.